Μενού Κλείσιμο

Εκπαιδευτής Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής

Η παλιά ονομασία της ειδικότητας ήταν Εκπαιδευτής Υποψηφίων Οδηγών Αυτοκινήτων και Mοτοσικλετών. Ο εκπαιδευτής οδήγησης και κυκλοφοριακής αγωγής προσφέρει εξαρτημένη ή μη εργασία και ενεργεί υπεύθυνα με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς. Είναι ο επαγγελματίας που εκπαιδεύει θεωρητικά και πρακτικά υποψήφιους οδηγούς όλων των κοινωνικών ομάδων και ΑμεΑ, σε οχήματα όλων των κατηγοριών, για την απόκτηση άδειας ικανότητας οδήγησης. Εκπαιδεύει τακτικούς οδηγούς οχημάτων όλων των κατηγοριών με σκοπό την επανακατάρτισή τους και τη βελτίωση των οδηγητικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων τους, στις μεταφορές προσώπων και υλικών κάθε κατηγορίας. Επίσης έχει την αρμοδιότητα να μεταδώσει γνώσεις στους μαθητές των σχολείων όλων των βαθμίδων, ώστε να αποκτούν κυκλοφοριακή αγωγή και συνείδηση, ως χρήστες των οδών με βασικό στόχο την ασφάλεια στις μετακινήσεις τους.

Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Ο απόφοιτος της ειδικότητας «Εκπαιδευτής Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής» μπορεί να εργαστεί ως διδάσκων στην εκπαίδευση υποψηφίων και τακτικών οδηγών και ως εκπαιδευτής κυκλοφοριακής αγωγής, στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με τις οδικές μεταφορές, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Στις τρέχουσες συνθήκες υπάρχει υπερπροσφορά παροχής υπηρεσιών ωστόσο η ποιότητά τους δεν ανταποκρίνεται πάντοτε στις ανάγκες της εποχής.

Η ζήτηση εκπαίδευσης παραμένει για δημογραφικούς λόγους σε σταθερά επίπεδα. Ωστόσο λόγω αναγκών προσαρμογής στο σύγχρονο διεθνές – ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο (Ευρωπαϊκές Οδηγίες) η τάση είναι προς την αναβάθμιση του περιεχομένου και των προτύπων εκπαίδευσης. Οι προοπτικές στο χώρο του επαγγέλματος στηρίζονται κυρίως στην δια βίου εκπαίδευση των οδηγών, τη λειτουργία των Πάρκων Κυκλοφοριακής Αγωγής και την εισαγωγή του αντίστοιχου μαθήματος σ’ όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης.

Τομείς Απασχόλησης
Επιγραμματικά, ο απόφοιτος της ειδικότητας μπορεί να εργαστεί:

  • Ως εκπαιδευτής σε Σχολές Οδηγών
  • Ως εκπαιδευτής Κυκλοφοριακής Αγωγής
  • Σε πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής
  • Ως επαγγελματίας οδηγός, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
  • Ως ελεύθερος επαγγελματίας, ανοίγοντας τη δική του Σχολή Οδηγών

Στη ΣΑΕΚ Νεάπολης λειτουργεί 1 τμήμα στο Β’ Εξάμηνο σπουδών.

Πρόγραμμα Σπουδών
Οδηγός Κατάρτισης