Μενού Κλείσιμο

Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων

Γενικά
Το επάγγελμα των γραφικών τεχνών χαρακτηρίζεται από ένα πλήθος σύνθετων και διαφορετικών επεξεργασιών που ξεκινούν από την αισθητική και την καλλιτεχνική επιμέλεια και σχεδιασμό του εντύπου, συνεχίζονται με φωτογραφικές και ηλεκτρονικές διαδικασίες και ολοκληρώνονται με την εκτύπωση και περάτωση του εντύπου, σε προεπιλεγμένο αριθμό αντιτύπων. Ο όρος γραφικές τέχνες εμπεριέχει την τέχνη των προτύπων των έργων των γραφικών τεχνών, δηλαδή την επιμέλεια, τον τυπογραφικό σχεδιασμό, τη γραφιστική, τις τέχνες, μεθόδους και τεχνικές της κατασκευής τελικών προτύπων την τεχνολογία των εκτυπώσεων, καθώς και τις διαδικασίες επεξεργασίας και περάτωσης των έντυπων προϊόντων – μέσων της οπτικής επικοινωνίας ώστε να φτάσουν στο τελικό στάδιο λειτουργίας ή χρησιμοποίησης, δηλαδή τη βιβλιοδεσία, κυτιοποιία, φακελοποιία, συσκευασία κλπ.
Επειδή το κεντρικό στάδιο για ένα έντυπο αποτελεί η εκτύπωση, δηλαδή η μετατροπή των επεξεργασμένων πρωτοτύπων σε πολλαπλά αντίτυπα μέσω αυτής, οι επιμέρους τομείς των εργασιών που κάνει ο εργαζόμενος ορίζονται, με βάση την εκτύπωση. Σημειώνονται οι ακόλουθοι τομείς:

  • Σχεδιασμού του εντύπου και της προεκτύπωσης
  • Εκτύπωσης
  • Μετεκτύπωσης-περάτωσης

Ο κάτοχος διπλώματος ΙΕΚ στην ειδικότητα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» έχει πιστοποιήσει τις γνώσεις, δεξιότητες και επαγγελματικές ικανότητες που τον καθιστούν ικανό να συνδυάζει στοιχεία εικαστικών τεχνών και τυπογραφίας, φωτογραφίας και γραφικών για να δημιουργήσει ένα μήνυμα που πείθει και συγκινεί τον αποδέκτη. Ταυτόχρονα, επινοεί και διαμορφώνει μία ταυτότητα για την πηγή του μηνύματος (concept design). Ο γραφίστας έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων πρέπει να είναι σε θέση να εκτελεί προσχέδια χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία, να διεκπεραιώνει γραφιστική εργασία υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη του καλλιτεχνικού επιμελητή και να παρακολουθεί την παραγωγή της εργασίας σε όλα της τα στάδια μέχρι την παράδοση του έργου στον πελάτη.

Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Στον ελληνικό χώρο, ο κλάδος ξεκίνησε την ανάπτυξή του από την δεκαετία του ’70, αλλά γνώρισε αλματώδη εξέλιξη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Στον κλάδο απασχολούνται περί τις 40.000 – 50.000 άτομα, με σημαντικό αριθμό να είναι αυτοαπασχολούμενοι ή να έχουν την δική τους ατομική επιχείρηση.
Η τάση που παρουσιάζεται στη δομή της απασχόλησης είναι η συνεχής – σταθερή ζήτηση ατόμων με γνώσεις και εμπειρία σε εξειδικευμένα πεδία των γραφικών τεχνών. Ειδικότερα, η απασχόληση χαρακτηρίζεται από τη ζήτηση εργαζομένων με υψηλή εξειδίκευση στα ειδικά πεδία του δημιουργικού σχεδιασμού, της προεκτύπωσης και των εκτυπώσεων. Η έλλειψη σχολών σε αυτές τις ειδικότητες οδηγεί στη σταθερή ζήτηση εργαζομένων με γνώσεις και εμπειρία στα πεδία αυτά.

Τομείς Απασχόλησης
Ο απόφοιτος της ειδικότητας «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων», μπορεί να εργαστεί σε: Διαφημιστικές εταιρίες, Εκδοτικούς οίκους Εφημερίδες και Περιοδικά Τηλεόραση και Κινηματογράφο Δημιουργικά γραφεία, Εταιρείες σχεδίασης ιστοσελίδων, I-books κλπ, Ατελιέ και επιχειρήσεις γραφικών τεχνών, Ιδιωτικά και Κρατικά τυπογραφεία, Δημόσιους οργανισμούς, Βουλή των Ελλήνων, Γενικά Αρχεία του Κράτους, Υπουργεία Πολιτισμού, Τουρισμού, Άμυνας, Γραφεία Τύπου Υπουργείων, Περιφερειών και Δήμων, Εθνικό Τυπογραφείο, Μουσεία, Πινακοθήκες, Βιβλιοθήκες, Δημόσια Τηλεόραση, ΕΟΤ, ΕΛΤΑ και ως ελεύθερος επαγγελματίας σε δικό του εργαστήριο.

Στη ΣΑΕΚ Νεάπολης λειτουργεί 1 τμήμα στο Β’ Εξάμηνο σπουδών.

Πρόγραμμα Σπουδών
Οδηγός Κατάρτισης