Μενού Κλείσιμο

Τεχνικός Ανελκυστήρων

Ως Τεχνικός Ανελκυστήρα ορίζεται ο τεχνικός που αντικείμενο της εργασίας του είναι οι Ανελκυστήρες και συγκεκριμένα η εγκατάστασή τους, η συντήρησή τους, η επισκευή τους και η αναβάθμιση-εκσυγχρονισμός τους. Ο Τεχνικός Ανελκυστήρα πρέπει να έχει τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα τον καταστούν ικανό να εγκαθιστά με υπευθυνότητα και επαγγελματική δεοντολογία ανελκυστήρες. Αυτή λοιπόν είναι η πρώτη και η βασικότερη θα λέγαμε επαγγελματική λειτουργία που πρέπει να καλύψει ο Τεχνικός Ανελκυστήρα.
Από την στιγμή που ένας ανελκυστήρας εγκαταστάθηκε θα πρέπει αυτός να συντηρείται και να επισκευάζεται έτσι ώστε να παραμένει ασφαλής και λειτουργικά αξιόπιστος για αυτόν που τον χρησιμοποιεί. Άρα λοιπόν από αυτήν την ανάγκη προκύπτουν και οι δύο επόμενες βασικές επαγγελματικές λειτουργίες: η Συντήρηση και η Επισκευή-Εκσυγχρονισμός των Ανελκυστήρων. Ο Τεχνικός Ανελκυστήρα εργάζεται είτε ως μισθωτός σε τεχνικά γραφεία, είτε ως εργοδότης έχοντας δικό του γραφείο. Πολύ συχνά ξεκινάει την επαγγελματική του σταδιοδρομία σαν μισθωτός και συνεχίζει ως εργοδότης. Η φύση της εργασίας εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τον ίδιο όσο και για τρίτους και για αυτό θα πρέπει να τον διακατέχει υψηλό αίσθημα ευθύνης στα επαγγελματικά του καθήκοντα, να είναι γνώστης των κανόνων ασφαλείας και επιμελής ως προς την τήρηση αυτών. Το επάγγελμα του Τεχνικού Ανελκυστήρα είναι αδειοδοτημένο και υπάρχουν μια σειρά από νομικές υποχρεώσεις για την εξάσκησή του που περιγράφονται παρακάτω.Η εξέλιξη της τεχνολογίας και τα νέα προϊόντα δημιουργούν την ανάγκη για συνεχή ενημέρωσή του διαφορετικά θα μείνει στο περιθώριο του κλάδου.

Τομείς απασχόλησης
Ο κάτοχος του διπλώματος ΙΕΚ στην ειδικότητα «Τεχνικός Ανελκυστήρων» μπορεί να εργασθεί:

  • Ως μισθωτός επιχειρήσεως που ασχολείται με τη κατασκευή μηχανολογικού ή ηλεκτρολογικού – ηλεκτρονικού εξοπλισμού ανελκυστήρων παντός τύπου
  • Ως μισθωτός επιχειρήσεως που ασχολείται με τη προμήθεια, εγκατάσταση ή και συντήρηση
  • Ως ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος αναλαμβάνει εργολαβικά τη προμήθεια, εγκατάσταση ή και συντήρηση ανελκυστήρων ή τμημάτων αυτών, μετά από προϋπηρεσία ως βοηθός σε έμπειρους επαγγελματίες του κλάδου

Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Η μεγάλη ανάπτυξη του κλάδου τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξημένης κατασκευαστικής δραστηριότητας αλλά και της τάσης εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων εγκαταστάσεων είχε σαν αποτέλεσμα την υψηλή ζήτηση για τεχνικούς ανελκυστήρων, ζήτηση που δεν καλύπτεται από την προσφορά για εργαζόμενους με υψηλό ή μεσαίο επίπεδο δεξιοτήτων και γνώσεων.
Η δυσκολία στην εύρεση εξειδικευμένου προσωπικού οφείλεται και στο εκπαιδευτικό σύστημα καθώς στη μέση επαγγελματική – τεχνική εκπαίδευση δεν υπάρχει εξειδικευμένη σχολή για το επάγγελμα. Σε μεταλυκειακό επίπεδο η ειδικότητα Τεχνικού Ανελκυστήρα στα ΙΕΚ δεν έχει μια συνεχή και σταθερή λειτουργία ως μέλος κινητού συνεργείου παρά την ανυπαρξία εξειδικευμένου προσωπικού και την υπάρχουσα ανεργία.
Οι δυνατότητες απασχόλησης ανειδίκευτου προσωπικού είναι περιορισμένες καθώς η φύση του επαγγέλματος (εργασία σε μεγάλα ύψη στα φρεάτια, ηλεκτρικό ρεύμα κλπ) αλλά και οι νομικές προϋποθέσεις απαιτούν αδειοδοτημένο – εκπαιδευμένο προσωπικό και δεν αναγνωρίζει το μαθητευόμενο, Ανειδίκευτο ή χωρίς επαγγελματική άδεια προσωπικό επιτρέπεται να χρησιμοποιείται μόνο σε βοηθητικές εργασίες (μεταφορά εργαλείων, υλικών). Η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού πολλές φορές οδηγεί τις επιχειρήσεις σε πρόσληψη ανειδίκευτων εργαζομένων με σκοπό την εκπαίδευσή τους.

Στη ΣΑΕΚ Νεάπολης λειτουργεί 1 τμήμα στο Β’ Εξάμηνο σπουδών.

Πρόγραμμα Σπουδών
Οδηγός Κατάρτισης