Μενού Κλείσιμο

Erasmus+ 2022-2023

Το ΔΙΕΚ Νεάπολης έχοντας επίγνωση των δυνατοτήτων και ευκαιριών που προσφέρει η συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus+ και αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των καταρτιζόμενων για συνεχή και σύγχρονη κατάρτιση, τα τελευταία χρόνια συμμετέχει αδιαλείπτως στο πρόγραμμα, υποβάλλοντας αντίστοιχα σχέδια κινητικότητας.

Έχοντας και φέτος την ανάλογη έγκριση του σχεδίου από τον αρμόδιο Εθνικό Φορέα (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών), έδωσε τη δυνατότητα σε 14 σπουδαστές/τριες να μεταβούν στην Ιταλία και Ουγγαρία, να καταρτισθούν κατάλληλα δουλεύοντας ως πρακτικά ασκούμενοι/ες σε επιχειρήσεις της περιοχής και να αποκτήσουν νέες πολύτιμες εμπειρίες ερχόμενοι/ες σε επαφή με μία διαφορετική κουλτούρα τόσο σε κοινωνικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, 8 σπουδάστριες της ειδικότητας ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ, μετέβησαν στο Μιλάνο της Ιταλίας από 4/5/2023 έως 19/5/2023, συνοδευόμενες από 2 εκπαιδεύτριες. Κατά την παραμονή τους στο Μιλάνο, οι 4 σπουδάστριες εργάσθηκαν στο γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο της πόλης «SESTAGALLI – FULVIO ROGLEDI» αναπτύσσοντας συγκεκριμένο project με ιδιαίτερες απαιτήσεις. Η εργασία που ανατέθηκε στις σπουδάστριες αφορούσε έναν χώρο 200τ.μ. όπου έπρεπε να χωριστεί κατά σειρά σε δύο, σε τρία και σε τέσσερα διαμερίσματα και στη συνέχεια έγινε η διακόσμηση των χώρων και τα αντίστοιχα moodboard. Στο τέλος του project ακολούθησαν κάποιες τροποποιήσεις, έπειτα από συζήτηση με την αρχιτέκτονα.

Οι υπόλοιπες 4 σπουδάστριες απασχολήθηκαν στο γραφείο διακόσμησης εσωτερικών χώρων CALIU MILANO όπου και τους ανατέθηκαν δύο εργασίες: Ο σχεδιασμός φωτιστικών σωμάτων  για κατοικία στη λίμνη Como, καθώς και ο σχεδιασμός και η εσωτερική διαμόρφωση πολυτελούς κατοικίας. Επίσης, οι σπουδάστριες επισκέφθηκαν χώρους με αντικείμενα υψηλής αρχιτεκτονικής.

Δεν πρέπει να παραγνωρίοουμε και το εξίσου σημαντικό πολιτιστικό – ψυχαγωγικό κομμάτι του προγράμματος καθώς οι σπουδάστριες και οι συνοδοί τους επισκέφθηκαν όλα τα γνωστά αξιοθέατα του Μιλάνου όπως τον καθεδρικό ναό Duomo, την πινακοθήκη Brera, το κάστρο των Σφόρτζα, την εκκλησία Santa Maria delle Grazie, τη λίμνη Como και έιχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα γραφικά στενά της πόλης.

Επιπρόσθετα, 5 σπουδαστές και 1 σπουδάστρια της ειδικότητας ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΩΝ μετέβησαν στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, κατά το διάστημα 1/5/2023 έως 16/5/2023. Εκεί είχαν την ευκαιρία να καταρτισθούν στο «Technical School of Mechatronics BGSZC», ένα σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο εργαστηριακό κέντρο όπου εξασκήθηκαν σε τεχνολογίες αιχμής της ειδικότητάς τους, όπως στον προγραμματισμό PLC και σε ειδικού σκοπού πνευματικά και ηλεκτροπνευματικά συστήματα αυτοματισμών. Ακόμα, επισκέφθηκαν το «B.K.V SERVICE LINE», εργοστάσιο κατασκευής και συντήρησης οχημάτων μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τραμ, τρόλεϊ) όπου παρακολούθησαν αναλυτικά τη διαδικασία στη γραμμή παραγωγής και εξασκήθηκαν στο τμήμα συντήρησης και επισκευής.

Στον ελεύθερο χρόνο τους οι καταρτιζόμενοι και οι συνοδοί τους είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην πανέμορφη Βουδαπέστη να κάνουν κρουαζιέρα τον Δούναβη και να επισκεφθούν τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης όπως το Βασιλικό Ανάκτορο της Βούδας, τον Προμαχώνα των Ψαράδων, το Κοινοβούλιο και την εκκλησία του Ματθία.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο αποτελεσμάτων των δύο κινητικοτήτων, όπως το ετοίμασαν και παρουσίασαν οι ίδιοι οι καταρτιζόμενοι.

Η διάχυση των αποτελεσμάτων δεν περιορίστηκε στην παρουσίαση του παραπάνω βίντεο. Σπουδαστές του ΔΙΕΚ Νεάπολης, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, έλαβαν μέρος σε μια δημιουργική δράση, που τους έδωσε την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις ψηφιακές δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και ταυτόχρονα να επικοινωνήσουν στο ευρύ κοινό την εμπειρία τους στο Erasmus+. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης οι σπουδαστές συνεργάστηκαν με σπουδαστές ειδικοτήτων της Πληροφορικής και δημιούργησαν ανάλογο blog, κύριο περιεχόμενο του οποίου ήταν η διάχυση των αποτελεσμάτων του προγράμματος κινητικότητας στο οποίο συμμετείχαν. Το παραπάνω blog παρουσιάσθηκε και στην εκδήλωση Erasmus Days (Ημέρες Erasmus) που διοργανώθηκε για έβδομη συνεχόμενη χρονιά υπό την αιγίδα του Εθνική Μονάδα Συντονισμού (ΙΚΥ).

Επίσης, στο τεύχος 176 του περιοδικού «Εκτός Των Τειχών» που εκδίδεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, δημοσιεύθηκε σχετικό άρθρο (σελ. 36-38) με συντάκτη τον κο Ιωαννίδη Ιωάννη και τίτλο «Με… ευρωπαϊκό αέρα η κατάρτιση στο ΔΙΕΚ Νεάπολης».